Visita a la presó de Picassent

26febr.09

carcer
Com molts de vosaltres sabeu sóc d’un poble de l’Horta que es diu Picassent. A meitat dels anys huitanta, la localitat no podia viure al marge del que anava a suposar la instauració d’un centre penitenciari . Hi hagueren plens extraordinaris carregats de tensió. Comités anti-càrcer. Fins i tot, un intent de sometre-lo a votació popular. Però al remat, com sol passar en estos casos, el Centre es va alçar al terme municipal de Picassent. Més prop d’Almussafes, la veritat, però amb el nom que sempre ens ha portat més d’un acudit i també més d’una contestació als que ens ho han fet.
El poble, dos dècades després, viu amb indiferència que hi haja una presó. La meua primera “visita” va ser quan no portava ni un any oberta. Jugàrem, l’equip municipal, un partit de futbol sala contra els interns. Un record més bé d’excursió que d’assimilar el que allí es coïa.

Un fum d’anys després, he tornat esta setmana. Estem preparant un programa de ràdio especial, amb motiu del Dia de la Dona, per part de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes. Ja vos contaré. Però clar, les sensacions que vaig tindre no foren les d’un adolescent. No va ser un passejada per després contar-la als amics. Tristesa, però sobretot comprensió per les situacions de les internes, que en molts casos, elles no s’ho han buscat. La presó no és un lloc de rehabilatació. És més bé el que al seu dia va comentar el filòsof Foucault en el seu llibre “Vigilar y Castigar”, és a dir, un centre punitiu.
La setmana que ve farem el programa des d’un dels moduls i el seu saló d’actes. Vore les cares de les internes, la seua satisfacció i il·lusió, mereix tot el nostre esforç. Després, quan creue les tanques de la presó, pensaré que a Picassent no tenim un centre de rehablitació. Tenim un centre de condemnes.2 Responses to “Visita a la presó de Picassent”

 1. Qué és això de que està més prop d’Almussafes?. Ja t’has alineat en els benifacagalloners?. El dilluns t’arrearé de valent en la tertúlia del Ocho y medio…

 2. 2 negrosobreblanco02

  Lo de las prisiones es un tema de chunga solución. Como todo en esta vida, hasta ahí hay clases y privilegios, y normalmente, los más peligrosos, los que más daño han hecho y los que más merecen estar encerrados en esos lugares, son los que más comodidades disfrutan y los que más fácil tienen salir en libertad como si nada hubiera pasado.
  Después están aquellos que nunca podrán rehabilitarse, es imposible. Normalmente suelen ser personas con problemas psíquicos.
  Y después tenemos a los que han llegado ahí…porque no les ha quedado más remedio. Porque sus circunstancias vitales les han abocado a una situación de desesperación, en la que solamente han podido tomar…pues eso, medidas desesperadas. Y acaban siendo los que más sufren. No son enfermos criminales ni mala gente en sí, tal vez cualquiera de nosotros, privilegiados sin saberlo, en sus circunstancias, habríamos acabado dando un mal navajazo en una reyerta, traficando con unos kilitos de nada o robando para poder sobrevivir…Y esos son los que peor lo pasan.
  Claro que ciertas cárceles no son, ni mucho menos, centros de rehabilitación (vamos, no lo son esas “casas de juventud” en las que los chavales ingresan no para cumplir condena, y la acaban cumpliendo). Si avisáis de cuando es el programa, lo mismo los habitantes del país churro lo podemos oír por Internet.
  Sea como sea, enhorabuena por la radio que hacéis.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: